delaurentis
Site owner
Din: Tg-Jiu
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 7666
|
|
Romania ar putea beneficia de fonduri structurale in valoare de 17 miliarde euro, in perioada 2007 - 2013, potrivit estimarilor Grupului de Economie Aplicata bazate pe prelungirea pachetului financiar 2007 - 2009, garantat prin Tratatul de Aderare.
Romania beneficiaza de fonduri oferite de Uniunea Europeana inca din anul 1991. Aceste fonduri de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) au ajuns sa reprezinte peste 25 la suta din totalul investitiilor din bugetul national si sunt concepute pentru a acoperi proiecte pana in anul 2010, prin cele trei fonduri majore, Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE) si Fondul de Coeziune (FC).
Sumele ce vor fi alocate dupa aderare, prin fondurile structurale, vor fi cu mult mai mari decat cele puse la dispozitia Romaniei in perioada de pre-aderare.
Romania, aderand la 1 ianuarie 2007, va fi si beneficiara fondurilor structurale si de coeziune, iar o amanare a acestei date pentru tara noastra ne-ar crea mari probleme si mari costuri. Cele mai mari costuri ar fi cele non monetare, prin intarzierea dezvoltarii economice si institutionale a Romaniei, prin conservarea unor ierarhii artificiale de competitivitate care exista acum in Romania, prin mentinerea decalajelor existente intre Romania si alte state membre, chiar prin reducerea drastica a credibilitatii Romaniei pe plan international. Un alt punct slab ar fi o diminuare a credibilitatii investitiilor straine directe, o intarziere a asanarii societatii romanesti de fenomenele grave cum ar fi coruptia, economia subterana, evaziunea fiscala.
"Pentru a nu pierde fonduri structurale, Romania va trebui sa cheltuiasca, incepand din 2007, circa 5,2 milioane de euro pe zi, inclusiv sambata si duminica", a declarat recent Gabriel Friptu, director general în Ministerul Integrarii, la un seminar organizat, la Calarasi, de Eurocom. El a aratat ca tara noastra va beneficia, in perioada 2007-2013, de fonduri structurale nerambursabile de la UE în valoare de 17,2 miliarde de euro. O parte dintre autoritatile locale au pregatit deja proiecte pentru finantari. „Trebuie sa invatam sa facem proiecte bune si sa le derulam in timp util. Pe de alta parte, oficialul din Ministerul Integrarii a atras atentia si asupra posibilelor nereguli in cheltuirea fondurilor europene, care ar putea atrage dupa sine rambursarea lor. El a explicat ca, in cazul cheltuirii unor sume din fondurile primite de un beneficiar pentru activitati neeligibile la finantare, beneficiarul va fi nevoit sa restituie toti banii Uniunii Europene, nu doar partea de fonduri cheltuita pe activitati neeligibile. De asemenea, Friptu a aratat ca una din problemene cu care s-ar putea confrunta si tara noastra este cea a "pierderii documentelor", firmele fiind obligate sa pastreze, timp de 10 ani, orice document pe baza caruia au accesat fondurile europene. „Este vorba de documente in original, care fac suportul cheltuirii sumelor - facturi, state de plata, minute ale intalnirilor, documentele-suport pentru cheltuirea fondurilor. O cheltuiala facuta în 2007 poate fi auditata si la orizontul anului 2016", a spus directorul din Ministerul Integrarii.
Romania va beneficia de fonduri europene, dar in acelasi timp va trebui sa plateasca o anumita suma anuala la bugetul Uniunii Europene Este de nu mai putin de 1,34 miliarde de euro pe care trebuie sa-i vireze la bugetul Uniunii in 2007.
_______________________________________ - - - -
|
|