delaurentis
Site owner
Din: Tg-Jiu
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 7666
|
|
Administratia Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis recent la Bruxelles un pachet de zece hotarari destinate acordarii unor ajutoare de stat in domenii diverse legate de protectia mediului.
Viza pe care autoritatile de la Bucuresti o solicita Consiliului Concurentei de la Bruxellles este necesara din cauza proastei reputatii pe care tara noastra o are atunci cand vine vorba de impartirea de fonduri nerambursabile din vistieria statului, pentru companii de stat si private. Ajutoarele de stat nerambursabile privind protectia mediului vor fi acordate in zece domenii de aplicare: de la reciclarea anvelopelor uzate si pana la gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. In termeni procentuali, ajutorul de stat nu va depasi 50% din cheltuielile eligibile pentru fiecare beneficiar, cu exceptia celor care au sediul social in Regiunea Bucuresti-Ilfov, caz in care ajutorul de stat nu va depasi 40% din cheltuielile eligibile.
Antonel Tanase, specialist pe probleme financiare din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu, a declarat pentru Capital ca “sesiunea de proiecte se va organiza incepand cu jumatatea lunii octombrie, va dura 30 de zile, si la sfarsitul lunii noiembrie vor fi cunoscute companiile ce vor beneficia de ajutorul de stat pentru protectia mediuluiâ€.
Codruta Nedelcu, reprezentantul ONG-urilor in Comitetul de avizare a proiectelor, considera ca este “foarte bine ca s-a conceput acest sistem de finantare prin care se rezolva unele probleme de mediu, mai ales ca finantarea vine exact din banii de la poluatori.†Codruta Nedelcu vede si o parte mai putin placuta: “Nu se depun niciodata suficiente proiecte si aproape nimeni nu stie cum se intocmesc proiectele. Este necesara organizarea unei scoli pentru redactarea proiectelor.†Ce urmaresc finantarile din cele zece domenii de aplicare? Pentru ca a crescut numarul de anvelope uzate, iar capacitatea de valorificare este in scadere, se impune incurajarea agentilor economici pentru modernizarea tehnologiilor de regenerare a deseurilor din cauciuc. Acestea pot fi folosite ca materie prima secundara la obtinerea unor articole din cauciuc, covoare, incaltaminte. Anvelopele sectionate sau macinate pot fi utilizate in constructia de drumuri, acoperiri de pardoseala, terenuri de sport. De asemenea, cauciucul poate fi valorificat termoenergetic, in special in industria cimentului, datorita puterii calorice ridicate a acestuia.
Pentru recuperarea deseurilor lemnoase si rumegusului, schema de ajutor de stat se va aplica doar in anul 2007, avand un buget de noua milioane lei pentru maximum trei agenti economici. Pentru anvelope, ajutorul de stat se va aplica in perioada 2007-2008, cu un buget de 10 milioane de lei pentru maximum doi agenti economici, in vreme ce pentru depozitarea deseurilor, bugetul de ajutor este de 25 milioane lei, pentru maximum zece companii. Tot pe doi ani (2007-2008) se va finanta nerambursabil punerea in functiune a trei incineratoare si a unui sterilizator pentru deseurile din activitatea medicala, cu un ajutor de la stat de 17 milioane de lei pentru maximum patru agenti economici.
Potrivit proiectului de finantare, doi agenti economici vor primi, in aceeasi perioada, 16 milioane de lei pentru prelucrarea deseurilor de sticla, si zece agenti economici vor primi 25 de milioane de lei pentru gestionarea deseurilor de echipamente electronice.
Ajutoare de stat mult mai consistente, dar intinse pe o perioada de patru ani, vor fi alocate pentru epurarea apelor, controlul poluarii si limitarea emisiei poluatorilor mari.
Unde se duc ajutoarele de mediu Ajutoarele de stat au 10 domenii de aplicare: reciclarea anvelopelor uzate, depozitarea deseurilor, incinerarea deseurilor periculoase, procesarea deseurilor de sticla, epurarea apelor uzate urbane, producerea energiei din surse regenerabile, controlul integrat al poluarii, gestionarea deseurilor de echipamente electrice, limitarea emisiilor din instalatiile mari de ardere si gestionarea deseurilor lemnoase.
Ajutoare de stat consistente si intinse pe o perioada de pana la patru ani incepand din 2007 vor fi alocate pentru:
• epurarea apelor – 80 de milioane de lei, pentru 45 de agenti economici, • controlul poluarii – 100 de milioane lei, pentru maximum 50 de agenti economici • limitarea emisiei poluantilor mari - 50 de milioane de lei, 20 societati.
_______________________________________ - - - -
|
|