delaurentis
Site owner
Din: Tg-Jiu
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 7666
|
|
Pentru micii intreprinzatori, una dintre solutiile pentru creditele inca scumpe din Romania sint programele finantate de Uniunea Europeana sau de stat. Prin acestea se pot primi atit granturi, cit si imprumuturi avantajoase sau chiar cu o componenta nerambursabila. Un alt avantaj consta in faptul ca, odata acceptata finantarea printr-un astfel de program, banca nu mai face aceleasi verificari riguroase ca in cazul unui imprumut obisnuit. Nu se poate spune insa ca banii se obtin usor. Avind in vedere ca de cele mai multe ori aceste programe sint realizate din fonduri europene, birocratia este un element de luat in calcul, astfel incit proiectul pentru care se solicita banii trebuie sa fie foarte bine pus la punct. Totodata, cine porneste pe acest drum trebuie sa aiba deja si un anumit procent din investitie. Acesta se ridica de obicei la 20% din valoarea proiectului.
Statistic, In jur de 80% dintre intreprinzatori dau faliment in primii trei ani de functionare, iar vulnerabilitatea acestora a fost accentuata atit prin desele schimbari legislative din ultimii ani, cit si de necesitatea pregatirii pentru piata comuna. In aceste conditii, orice ajutor financiar din partea statului roman, a Uniunii Europene sau a altor institutii financiare autohtone din tara sau de peste granite poate reprezenta acel atu cu ajutorul caruia o mica companie se poate dezvolta. Si cum la noi creditele sint inca foarte scumpe, solutia ar putea fi gasita in diversele programe puse la dispozitie atit de statul roman, cit si de Uniunea Europeana si nu numai. Este vorba fie despre fonduri nerambursabile acordate pe diverse proiecte de investitii, fie de imprumuturi finantate de institutii bancare internationale.
In cazul creditelor, principalul avantaj oferit de aceste programe se refera la faptul ca marea majoritatea au si o componenta nerambursabila. De asemenea, odata acceptata finantarea printr-un astfel de program, banca nu mai face aceleasi verificari riguroase ca in cazul unui imprumut obisnuit.
Nu in ultimul rind, creditele din afara atrase de organizatiile nonguvernamentale ofera doritorilor atit dobinzi si comisioane foarte atractive, cit si o mai mare flexibilitate. Printre aceste ONG-uri se numara CHF Romania, care a atras fonduri de la USAID sau Overseas Private Investment Corporation. De asemenea, Fundatia pentru promovarea agriculturii si economiei regionale (FAER) din Reghin acorda credite pentru agricultori si IMM-uri.
Totusi, avind in vedere ca este vorba despre fonduri comunitare si masurile de „protectie“ sint maxime, asa ca se poate vorbi despre birocratie.
Finantare pentru Gorj si Hunedoara
Creata pentru dezvoltarea economica si cresterea numarului de locuri de munca din judetele Gorj si Hunedoara, linia de creditare pentru IMM-uri (MARR SME’s Credit Line), a carei valoare totala se ridica la patru milioane de euro, este destinata micilor intreprinzatori din regiune care doresc sa-si modernizeze afacerea sau sa-si creeze una noua. Astfel, intreprinzatorul poate obtine de la Uniunea Europeana cel mult 63,75% din valoarea proiectului sau, din care 15,9% reprezinta fonduri nerambursabile, restul fiind imprumut. De asemenea, 21,25% din valoarea totala a proiectului poate fi asigurata de banca, iar intreprinzatorul trebuie sa detina 15%. Perioada de rambursare a creditului este de unu-sase ani, iar perioada de gratie este de pina la doi ani. Finantarea totala nu depaseste 400.000 de euro, din care 300.000 de euro sint bani de la Uniunea Europeana. Din suma de la UE, intreprinzatorul poate beneficia de un grant de cel mult 75.000 de euro. Banca aleasa pentru a implementa acest proiect este BCR. Suma initiala pusa la dispozitie de Comunitatea europeana s-a epuizat, dar IMM-urile pot accesa aceste fonduri in continuare, pe masura ce beneficiarii care au luat deja acesti bani ramburseaza imprumutul.
Finantare pe zone de dezvoltare
Mergind pe aceleasi principii de baza ca si MARR, intreprinzatorii pot face rost de bani si prin Programul de Coeziune Economica si Sociala 2000. Zona de acoperire a acestui program este insa mai mare: Nord-Vest, Nord-Est, Sus-Est si Sud-Muntenia. Fondurile se acorda pentru investitiile in achizitionarea de echipamente, pentru constructii legate de investitie sau pentru training si asistenta in vederea implementarii proiectului. In ceea ce priveste sumele primite, beneficiarul trebuie sa „porneasca la drum“ cu minimum 20% din valoarea priectului, iar 20% poate fi acordat de banca. Restul de 60% este asigurat de Uniunea Europeana. Din acestia, 45% este imprumut si 15% grant. Altfel spus, intreprinzatorul poate beneficia „gratis“ de 9% din valoarea totala a proiectului. Perioada de rambursare este cuprinsa intre trei si sase ani, cu o perioada de gratie de unu-doi ani, iar suma maxima care poate fi accesata se ridica la 300.000 de euro.
Granturi pentru start up-uri
Tot Uniunea Europeana ofera IMM-urilor si start up-urilor granturi in valoare de maximum 50.000 de euro. Conditiile de eligibilitate vor fi stabilite in conformitate cu un studiu de fezabilitate care va fi realizat printr-un alt program PHARE. Bugetul programului se ridica la cinci milioane de euro. Tot de fonduri nerambursabile vor putea beneficia si micii intreprinzatori care activeaza in industria waste management. Acestia pot obtine intre 50.000 si 300.000 de euro. Conditia este ca beneficiarul sa asigure o cofinantare proprie de 50% din bugetul total.
250.000 de euro de la UE
IMM-urile care isi desfasoara activitatea in orasele cu mai putin de 50.000 de locuitori pot beneficia, de curind, de credite prin Programul de sprijin al IMM-urilor initiat de Uniunea Europeana, prin Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW) si in cooperare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Imprumuturile se acorda prin Raiffeisen Bank care a atras 30 de milioane de euro. Valoarea unui credit este intre 3.000 si 250.000 de euro, iar dobinda este cu 1% mai mica decit dobinda standard, pentru profilul de risc al IMM-ului respectiv. Pe baza unei documentatii simplificate, intreprinzatorii pot opta pentru doua tipuri de credite, acordate in lei: KfW pentru investitii si KfW pentru capital circulant.
Aderarea, in atu pentru IMM-uri
„Punctul-cheie nu este aderarea la Uniunea Europeana, ci utilizarea oportunitatilor pentru a face din aceasta un business profitabil“, a declarat recent Gertrude Hahn, Head of European Affairs in cadrul Grupului Erste Bank. Declaratia vine in contextul in care 2007 va insemna finalizarea tuturor programelor europene destinate Romaniei inainte de aderare. Cu toate acestea, si dupa aceasta data intreprinzatorii autohtoni vor putea beneficia de bani „gratis“ de la Comisia Europeana. Este vorba despre aproximativ 17,2 miliarde de euro reprezentind fonduri structurale nerambursabile acordate tarii noastre pentru perioada 2007-2013. Nu toti banii vor fi acordati pentru sectorul de afaceri, dar o parte din ei vor putea fi accesati de micii intreprinzatori. Conditia este ca acestia sa-si puna la punct proiecte viabile, care sa respecte exigentele Uniunii Europene. „Exista foarte multe preocupari legate de aderarea la Uniune si de efectele pe care aceasta le-ar putea avea asupra IMM-urilor romanesti, dar lucrul cel mai important care trebuie avut in vedere este faptul ca aderarea reprezinta mai degraba o oportunitate decit un pericol pentru acestea“, a mai spus Gertrude Hahn.
1,3 miliarde de euro din SAPARD
Fonduri nerambursabile pot obtine si investitorii din mediul rural. Acestia pot alege din zece masuri, in functie de investitia pe care doresc sa o faca. Este vorba, printre altele, despre imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, diversificarea activitatilor economice sau investitii in exploatatiile agricole. Pina la finele acestui an, agentii economici din mediul rural mai au la dispozitie aproximativ 1,3 miliarde de euro. Per total, prin Agentia SAPARD, se vor investi 2.292 de milioane de euro in mediul rural. Din aceasta suma, UE contribuie cu 1.113,4 milioane de euro iar Guvernul Romaniei cu 365,92 milioane de euro. Investitia Uniunii Europene si a Guvernului Romania va atrage 812,72 milioane de euro, fonduri ale beneficiarilor proiectelor SAPARD care vor contribui la propriile proiecte pentru a acoperi partea de cofinantare obligatorie.
Programe guvernamentale la dispozitia intreprinzatorilor
Fie ca este vorba despre finantare efectiva, fie ca sint sprijiniti sa participe la tirguri si expozitii ori la diverse cursuri de pregatire, micii intreprinzatori pot apela si la programele Agentiei pentru IMM-uri.
Pentru anul acesta, Agentia a pus la dispozitia intreprinzatorilor un numar de 11 programe, cu un buget total care se ridica la aproximativ 67,1 milioane de lei noi. In momentul de fata insa, numai o parte sint operationale, restul fiind ori in curs de aprobare, ori s-au cheltuit toti banii acordati cum, spre exemplu, programului pentru promovarea exporturilor. In cazul celor prin care se acorda granturi, intreprinzatorul isi poate suplimenta bugetul necesar investitiei si printr-un credit, la una dintre institutiile bancare agreate de agentie. Conditia este ca investitorul sa detina deja o anumita suma de bani. De obicei este vorba de 15% din valoarea totala a proiectului respectiv.
Granturi pentru investitii
Unul dintre programele pentru care micii intreprinzatori inca mai pot depune cereri de finantare este cel adresat sustinerii investitiilor realizate de societatile nou-infiintate si de IMM-urile care activeaza in sectoare prioritare ale economiei precum industria textila sau a prelucrarii lemnului. Mai precis, patronii firmelor nou-infiintate (cele deschise cu cel mult doi ani inaintea datei de solicitare a cererii de finantare, cu pina la 49 de angajati si o cifra de afaceri neta sau active totale de pina la 10 milioane de euro) si cei care detin o microintreprindere (cele cu pina la noua angajati si o cifra de afaceri anuala neta de pina la doua milioane de euro) pot obtine maximum 10.000 de euro. Pentru intreprinderile mici (cu 10 pina la 49 de angajati si o cifra de afaceri anuala neta de pina la 10 milioane de euro) si cele mijlocii (intre 50 si 249 de angajati si o cifra de afaceri anuala neta de pina la 50 de milioane de euro sau active totale de maximum 43 de milioane de euro) grantul poate fi de cel mult 50.000 de euro.
Indiferent daca este vorba despre o firma nou-infiintata, un IMM sau o microintreprindere, suma primita de la Agentie nu poate depasi 60% din valoarea totala a proiectului. Totodata, daca se solicita si un credit bancar pe termen mediu sau lung, acesta trebuie sa acopere cel putin 25% din valoarea proiectului de investitii.
Bugetul alocat acestui program (doar partea destinata acordarii de granturi) se ridica la peste 44,3 milioane de lei noi. Termenul-limita de depunere a cererilor de finantare si a documentelor justificative pe acest program va fi stabilit ulterior, in contractul de intermediere financiara incheiat de ANIMMC cu banca selectata prin licitatie publica deschisa.
Procent din profitul reinvestit
Un alt program pentru care Agentia mai are inca sume la dispozitie este cel pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Mai precis, intreprinzatorii pot recupera 16% din sumele cheltuite in anul 2005 din profit pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, facturate dupa 1 ianuarie anul trecut si puse in functiune pina la 31 decembrie acelasi an. Conditia este ca suma sa nu depaseasca impozitul pe profit datorat si platit, aferent anului 2005.
Bugetul alocat Programului pentru anul in curs a fost initial de opt milioane de lei noi, dar s-a redus dupa rectificare la cinci milioane de lei noi. Termenul maxim pina la care se primesc cereri in cadrul acestui program este 5 decembrie. Pina pe 10 mai s-au primit 125 de dosare, cuprinzind cereri de finantare. Din acestea, 54 de intreprinzatori au primit notificari privind aprobarea finantarii. Pina la primirea banilor dureaza cel mult 25 de zile.
Bani pentru utilaje
Agentii economici cu pina la 249 de angajati si o cifra de afaceri neta de pina la 50 de milioane de euro pot primi de la stat, prin ANIMMC, pina la 75% din cheltuielile efectuate pentru achizitionarea de utilaje, masini si instalatii pentru circulatia marfurilor (cu exceptia jocurilor de noroc sau a meselor de biliard). Valoarea maxima a grantului este de 50 de mii de lei noi. Nu se iau in calcul sumele platite in contul TVA. De asemenea, nu se acorda bani pentru activele achizitionate in sistem de leasing sau pentru cele second hand.
Bugetul alocat programului pentru anul bugetar 2006 se cifreaza, dupa rectificare, la 4,1 milioane de lei noi. Data-limita de depunere a cererii de finantare este 30 septembrie 2006, in conditiile in care sumele alocate nu se epuizeaza inainte de aceasta data. Pina la jumatatea lunii mai, si-au depus dosarele in vederea finantarii 420 de intreprinzatori, iar 81 dintre acestia au primit si acordul de principiu pentru finantare.
Instruire cu bani de la stat
Pina pe 15 octombrie, micii agenti economici mai au posibilitatea de a primi bani si pentru certificarea sistemului de management al calitatii, al mediului, al sanatatii, cursuri de instruire pentru personalul implicat in activitati legate de calitate, mediu sau siguranta produselor, precum si pentru consultanta primita in vederea implementarii sistemelor de management. Statul a alocat pentru acest program 1,2 milioane de lei noi, astfel ca fiecare agent economic poate obtine 90% din suma cheltuita in aceste scopuri, fara TVA. Suma maxima primita nu poate depasi insa 15 mii de lei noi. La mijlocul lunii mai, deja 13 intreprinzatori aveau acordul de principiu pentru finantare.
Desi nu este inca aprobat, in curind, Agentia va avea un program si pentru tinerii antreprenori. Este vorba despre programul START prin care acestia vor putea beneficia atit de stagii de pregatire, cit si de finantari. In momentul de fata, START se afla in curs de aprobare.
Conditii de eligibilitate
Cu mici modificari in functie de program, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care doresc sa beneficieze de granturi din partea statului prin Agentia pentru IMM-uri sint urmatoarele:
* sa fie persoane juridice (societati comerciale/societati cooperative) si persoane fizice/asociatii familiale autorizate; * sa nu fie in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii; * sa aiba capital social integral privat * sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei; * sa isi fi indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetul general consolidat; * sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetele locale.
_______________________________________ - - - -
|
|